Mitä sinä olet valmis tekemään?

Viime päivinä on käyty vilkasta keskustelua ilmastonmuutoksesta. Se johtuu siitä, että hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n viidennen arviointiraportin ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja sopeutumista käsittelevä osa hyväksyttiin maanantaina 8.10.2018. Raportin keskeinen sisältö on, että maapallon lämpeneminen pitäisi pysäyttää 1,5 asteeseen. Aiemmin ilmaston kannalta turvallisena rajana on pidetty noin kahta astetta. Alle kahden asteen tavoite linjattiin Pariisin ilmastokokouksessa vuonna 2015. Puolen asteen tiukennus tavoitteeseen kuulostaa vähäiseltä, mutta se tarkoittaa dramaattisia muutoksia. Ilmastonmuutoksen vaikutukset monien asioiden kohdalla karkeasti ottaen tuplaantuvat, jos maapallon lämpötila nousee kaksi astetta puolentoista asteen sijaan.

Perusvoiman tuottoon on nykyään vaihtoehtoina käytännössä vesivoima, polttoprosessit (hiili, turve, puu, kaasu) ja ydinvoima. Uudet energiantuotantotavat muun muassa tuuli (5,6 % sähkön kokonaiskulutuksesta) ja aurinko ovat toistaiseksi tekniikkansa ja hintansa takia vielä pienehköjä energialähteitä. Ydinvoimaa ei tulisi ajaa alas. Saksa tekee parhaillaan sitä. Siksi se käyttää hiiltä entistä enemmän ja Co2- kuorma vain lisääntyy. Tämän seurauksena kokonaisia kyliä autioituu ja lyödään maan tasalle hiilikaivosten alta. Minusta tämä suuntaus ei ole kannatettava.

Ilmastoraportti antaa järkyttävän kuvan maapallon tulevaisuudesta ja on hyvin huolestuttavaa luettavaa. Meidän on muutettava elämäntapamme perusteellisesti. Yksittäisen henkilön yksittäisillä teoilla on myös vaikutusta ilmastonmuutokseen. Koska suurin osa ilmastovaikutuksistamme syntyy energiasta, ruoasta ja liikkumisesta, ovat myös ratkaisut niissä. Voimme vähentää ruoan ilmastovaikutuksia helposti päivittäin suosimalla kasvispainotteista ruokavaliota, pitämällä ruokahävikin minimissä sekä suosimalla kausiruokaa. Asumismuodosta riippumatta jokainen voi vähentää energiankulutusta alentamalla sisälämpötilaa. Suosimalla julkista liikennettä, pyöräilemällä tai kävelemällä lyhyet matkat. Tekemällä osa lomamatkoista junalla lentämisen sijaan ja harkitsemalla kotimaisia kohteita. Tämän kaiken me tiedämme, mutta olisiko viimeistään nyt aika toimia. Kuluttajan kannalta hyvää ja ikävää on se, että verotusta tullaan käyttämään ohjauskeinona. Esimerkkinä hyvästä tässä kohtaa mainittakoon valtiovarainministeri Petteri Orpon ajatus sähköautojen verottomuudesta.

Mitä sinä olet valmis tekemään? Oma henkilökohtainen ilmastolupaukseni olkoon tässä yhteydessä vähentää vedenkulutusta (kylmä ja lämmin).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s